Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. 
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af met een schone handdoek, vooral goed tussen de tenen .Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een schimmelinfectie aan de teennagels.
Mensen met een lage weerstand en mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) hebben een verhoogd risico om een schimmelnagel te krijgen. In de volksmond worden schimmelnagels ook wel kalknagels genoemd. Schimmels gedijen het best in een warm en vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

Wat kunt u zelf doen om schimmel te voorkomen?

Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen door het nemen van een aantal simpele maatregelen:

  • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
  • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen
  • Was uw handdoeken en lakens op minimaal 60°
  • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal (wol of katoen)
  • Trek elke dag schone sokken aan
  • Vermijd zo veel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
  • Kies voor schoenen van leer
  • Wissel regelmatig van schoenen
  • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel
  • Draag altijd slippers in openbare ruimtes zoals kleedkamers, douches of sauna’s

Behandeling schimmelnagels door de pedicure

De pedicure freest uw nagels goed dun en adviseert over goede voetverzorging en het eventueel gebruik van schimmeldodende producten. Het resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent gebruiken van deze producten in combinatie met een regelmatig bezoek aan de pedicure.

Voorkom eelt, kloven en likdoorns 

Eelt en likdoorns zijn reacties van de huid op extra druk en kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door knellende schoenen of verkeerd schoeisel.  Kloven en eeltranden aan de hiel worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Een echt zomerverschijnsel.  Overigens als er echt een kloof dreigt, laat u dan behandelen door de pedicure. Dit voorkomt veel pijn!

Voorkom deze eeltranden , likdoorns en kloven door het dragen van goede schoenen en dagelijks de voeten in te crème!

Als u intensief sport, is het verstandig om het eelt minimaal 2 weken voor een sportieve activiteit of wedstrijd te laten verwijderen. Dan kan de huid nog even wennen en worden mogelijke klachten (zoals een branderig gevoel) voorkomen.

Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zo nodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

    Zweetvoeten

    Draag bij voorkeur katoenen of wollen sokken, goed ventilerende schoenen die niet knellen en smeer uw voeten in met speciale anti-transpiratie crème.

    Schoenen kopen

    Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen - en voetproblemen!

    Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)!

     

    Bezoek regelmatig een pedicure met erkend diploma.